Spletni dnevnik
ccpcreations.com v2
LANGUAGE


SEKCIJE
Vse
Android Development
J2ME aplikacije
Kdo sem
Moje skladbe
Moji programi
Nasveti za Javo
Projekti
Triki in namigi
Varnostna politika - Privacy Policy
Zanimivosti


ISKANJE


BLOGI
bohak.si
zelenik.net


POVEZAVE
Mozilla Firefox
Android


ČLANKI PRED LETOM DNI
Datum: 09. oktober 2010
Video Live Wallpaper 0.83b for Android


OCENE OGLEDANIH FILMOV
Avatar 5
Star Trek 4.5
(500) Days of Summer 4.5
Moon 4
2012 3


ZADNJI ODGOVORI
From: Matic
Re: Kako do izbrisanih dat
From: Filip
Re: Video Live Wallpaper 0
From: okokkji

From: hideo
Re: WiimoteController 0.3
From: Katarina



ZA SMETIŠČARJE!
must-thoughtunm@netscape.com
death-campofu@netscape.com
arm_equatebkd@netscape.com
rocksecond@mail.com
call-pose@gmail.com


Blog zamrznjen -- Blog Frozen

Ta spletni dnevnik je zamrznjen. To pomeni, da ne bo več prejemal novih prispevkov in komentarjev. Kmalu bo tudi arhiviran in s tem prestavljen na trajnejše mesto. Temu sporočilu sledi običajna vsebina spletnega dnevnika.

Hvala za razumevanje.
This blog has been frozen. This means it will no longer accept new posts and comments. It will soon be archived and moved to a more permanent location. Below this message you can find the blog's usual contents.

Thank you for your understanding.
Zgodovina strojne opreme

Vsi dandanes uporabljamo računalnike in jih jemljemo za samoumevne. Težko si je predstavljati, da osebni računalniki obstajajo le nekaj desetletij. V tem članku, povzetem po članku na pingdom.com predstavljam zanimive kose strojne opreme, kot so se pojavili prvič.




Prva računalniška miška
Izumil jo je Douglas Engelbart leta 1963. Ni še imela kroglice (le-ta je bila izumljena komaj desetletje pozneje), ampak dve kolesi, ki sta bili postavljeni pravokotno, da je miš sledila premikom roke.

image




Prva sledilna krogla (trackball)
Izumila sta jo Tom Cranston in Fred Longstaff leta 1952 (desetletje PRED miško!). Za kroglo je uporabljala kegljaško kroglo za 5-kegeljni kriket.

image




Prvi "prenosni" računalnik
Imenoval se je IBM 5100, izšel je leta 1975 in je tehtal 25 kg. Vseboval je procesor, ROM (nekaj 100 KB), RAM (16-64 KB), 5-inčni CRT monitor, tipkovnico in kasetnik. Stal je od 9-20 tisoč dolarjev.

image




Prvi laptop
Grid Compass 1100, izdelan leta 1979, v prodajo je šel leta 1982. Imel je zaslon z resolucijo 320x200, Intel 8086, 340 KB magnetnega pomnilnika in 1200bps modem. Tehtal je 5 kg in stal od 8-10 tisoč dolarjev.

image




Prvi IBM-ov osebni računalnik
IBM 5150, predstavljen leta 1981. Imel je Intel 8088 procesor, 64 KB RAM, disketnik in monitor s CGA resolucijo. Možno je bilo dodati 10 MB trdi disk, a le, če ste zamenjali originalni napajalnik z močnejšim.

image




Prvi Apple-ov računalnik
Imenovan Apple I, se je začel prodajati leta 1976 za 666,66 dolarjev. Prodajal se je kot plošča s procesorjem, 8KB RAM in vmesnik za zaslon. Kupec je moral sam dodati napajalnik, tipkovnico in zaslon (ter ohišje).

image




Prvi RAM
Imenovan magnetni jedrni pomnilnik, ga je leta 1951 ustvaril An Wang v Harvardski univerzi. Pomnilnik je podatke zapisoval v majhne kovinske obroče, in sicer z magnetenjem. Pomnilnik je podatke obdržal tudi, če je izgubil napajanje. V 70. letih ga je zamenjal silikonski pomnilnik, ki ga uporabljamo še danes.

image
Levo: približana slika pomnilnika. Desno: 128x128 jeder, ki je hranilo 2 KB podatkov.




Prvi trdi disk
IBM Model 350 je bil prvi disk. Bil je del računalnika IBM 305 RAMAC, izdelanega leta 1956. Imel je 50 diskov premera 61 cm, ki so hranili okoli 4,4 MB podatkov. Vrtel se je s hitrostjo 1200 obratov v minuti, hitrost prenosa je bila 8800 znakov na sekundo, dostopni čas pa okoli ene sekunde.

image




Prvi laserski tiskalnik
Izumil ga je Gary Starkweather pri XEROX-u leta 1969. Prvi komercialni produkt je izdal IBM leta 1976. Bil je dovolj veliki, da je zanj bil potreben poseben prostor.

image




Prvi spletni strežnik
Imenovan NeXT, izumil ga je Tim Berners-Lee, in skupaj z njim tudi svetovni splet. Prvo spletno stran je serviral 6. avgusta 1991. Računalnik je imel na sebi nalepljeno nalepko z napisom "Ta stroj je strežnik. NE IZKLAPLJAJ GA!". Razumljivo, saj bi z izklopom izklopili tudi celotni internet smiley

image




Povzeto po royal.pingdom.com.
- 28. november 2008 @ 21:08 - Ogledov: 9467 - Komentarjev: 5
Komentarji
Re: Zgodovina strojne opreme napisal Mr|ce

Nekaj opazk bi pripomnil. Če si se že lotil pisanja takšnega članka, bi lahko vsaj po letnicah imel iznajdbe. smiley Kar se pa tiče samoumevnosti. Kak za koga, jaz recimo znam vsako stvar ceniti. Problem, ki je pri samoumevnosti nastal, pa je ravno ta, da se starejši računalniki ne "cenijo" , postali so za odmet. Zelo težko je torej računalnik prodati ravno zaradi samoumevnosti. Če bi ljudje znali namreč ceniti, ne bi cene starim računalnikom tako padale in posledično se ne bi spraševali, kam z starim kompom. No, hvala bogu pa so se nekateri znašli in naredili podjetja, ki se ravno s tem bavijo. Namreč v računalnikih je ogromno različnih materialov, nekaj jih je kar "slabih" , spet drugi pa so kar nekaj vredni. Mogoče bi lahko kdaj drugič napisal še kaj o tem? smiley

29. november 2008 @ 00:10
Re: Zgodovina strojne opreme napisal kanta in pow

no sej nc ne recem sam .... če bi blo mal več podatkov... neb mew nc proti... smiley .....k bi rabu mal za seminarsko ma nism glih dost dobu...... smiley

26. januar 2009 @ 15:51
Re: Zgodovina strojne opreme napisal Piki

Ta članek sem povzel po angleškem (vir je naveden na dnu članka). Tam boš našel več informacij, kaj dosti več pa tudi ne smiley

26. januar 2009 @ 19:19
Re: Zgodovina strojne opreme napisal max

alo ka je še kdo tu :0

14. oktober 2009 @ 18:52
Re: Zgodovina strojne opreme napisal Piki

Ja smiley

15. oktober 2009 @ 18:43
Komentirajte ta vnos (registracija ni potrebna)
Tega vnosa žal ni dovoljeno komentirati.