Spletni dnevnik
ccpcreations.com v2
LANGUAGE


SEKCIJE
Vse
Android Development
J2ME aplikacije
Kdo sem
Moje skladbe
Moji programi
Nasveti za Javo
Projekti
Triki in namigi
Varnostna politika - Privacy Policy
Zanimivosti


ISKANJE


BLOGI
bohak.si
zelenik.net


POVEZAVE
Mozilla Firefox
Android


ČLANKI PRED LETOM DNI
Datum: 09. oktober 2010
Video Live Wallpaper 0.83b for Android


OCENE OGLEDANIH FILMOV
Avatar 5
Star Trek 4.5
(500) Days of Summer 4.5
Moon 4
2012 3


ZADNJI ODGOVORI
From: Matic
Re: Kako do izbrisanih dat
From: Filip
Re: Video Live Wallpaper 0
From: okokkji

From: hideo
Re: WiimoteController 0.3
From: KatarinaZA SMETIŠČARJE!
call_suchxue@yahoo.com
will_booklvh@netscape.com
off.madesog@yahoo.com
eight.leaveefv@mail.com
bring-quickcak@netscape.com


Blog zamrznjen -- Blog Frozen

Ta spletni dnevnik je zamrznjen. To pomeni, da ne bo več prejemal novih prispevkov in komentarjev. Kmalu bo tudi arhiviran in s tem prestavljen na trajnejše mesto. Temu sporočilu sledi običajna vsebina spletnega dnevnika.

Hvala za razumevanje.
This blog has been frozen. This means it will no longer accept new posts and comments. It will soon be archived and moved to a more permanent location. Below this message you can find the blog's usual contents.

Thank you for your understanding.
Kako preprečiti in zdraviti prehlad

Ni slabšega časa, kot je jesen. In to zaradi virusa, ki vsako leto ob tem času povzroči epidemijo kašljajočih ljudi z bolečino v grlu, mišicah in brez glasu. Ja, govorim o prehladu, ki najbolj zadane človeka v zgodnji jeseni, manj pa spomladi in poleti.

Nekaj dejstev o prehladu:image
Rhinovirus 16, povzročitelj prehlada (vir: kenax.cz)


Kako se izogniti prehladu

Če vsake toliko časa vidimo svet zunaj naše hiše, se virusom prehlada in gripe ne moremo izogniti. Njihovim simptomom pa se lahko najlažje upremo s povečano močjo našega imunskega sistema. Domači recept za preprečevanje prehlada so tople obleke (hladno telo se bori proti podhladitvi in ne posveča pozornosti napadom virusov) in dosti vitamina C ("sladkanje" z surovo limono). Če pa ste prehlad že staknili, pa ga boste pač morali preboleti. Pomagajo vam lahko redno brisanju nosu, topli spanec, dosti toplih napitkov in kakšen babičin recept. Seveda velja pravilo, da, v kolikor se agonija nadaljuje največ 3 dni, obiščite zdravnika. Prehlad ni edino virusno obolenje s simptomi kašlja, glavobola, razbolelih mišic in grla!


image


Babičini recepti

Vsako leto sem si pomagal preboleti prehlad z dvema domačima receptoma. Nekateri ju boste prepoznali, drugi spet ne.

Prvi recept je prežgan sladkor v mleku. Prazno posodo dajte na štedilnik in vanj vsipajte manjšo količino navadnega sladkorja (toliko, da prekrije dno, in še malenkost več). Z žlico sladkor mešajte, dokler se ne bo stopil v rjavo karamelo. Tedaj vlijte na (še vročo) karamelo mleko, in sicer toliko, kot ga boste popili. Medtem še z eno roko vedno mešajte karamelo. Ta se bo nenadoma strdila in sprijela žlice. Lahko jo poližete, ali pa jo pustite, da se stopi v mleku. Počakajte, da mleko zavre (ne hodite daleč od štedilnika, ker bo nenadoma vzkipelo), nato pa ga prelijte in ga z žlico srkajte. Pomembno je, da ga srkate čimbolj vročega (nič nenavadnega ni, če si pri srkanju popečete jezik). Samo na tak način bo zdravilo najbolj učinkovito in naslednji dan se bo sluz, ki jo čutite v grlu in ki je ne morete in ne morete izkašljati, kar strgala iz grla.

Drugi recept je manj znan in v določenih delih leta tudi manj izvedljiv. Zadnja leta ga nisem uporabljal, spomnim pa se, da mi je prav tako pomagal prej končati prehlad. Imenuje se izcedek medu iz črne redkve. Potrebujete torej veliko, črno redkev ter srednje-trd do trd čebelji med. Mehki med, ki ga lahko mažete na kruh, ne pride v poštev. Redkvi z nožem izdolbite toliko jedra, da bo iz nje nastala posodica. Seveda je ne izdolbite do olupka; pustite od 0,5 do 2 cm debelo plast jedra (več kot pustite, bolje je). Na dnu "posodice" izvrtajte majhno luknjico (manjša od pol centimetra, vsekakor pa ne večja). V to posodico iz redkve sedaj natlačite vaš med. Med mora biti dovolj viskozen, drugače bo prehitro stekel skozi luknjico. Redkvico z medom postavite na kozarec tako, da se bo izcedek medu stekal vanj. Če po nekaj urah izcedka še vedno ni v kozarcu, rahlo povečajte luknjico na dnu redkve. Zdravilo za med je torej ta izcedek, ki ga pijete dnevno, kolikor ga pač izteče. Okus ima (ne boste verjeli) po medu in po redkvi.Samo moja dva centa smiley

Za te recepte trdim, da so mi pomagali, nič pa ne jamčim, da bodo tudi vam. Za morebitne poškodbe (vrelo mleko in nož sta lahko nevarna) ne odgovarjam smiley
- 11. oktober 2007 @ 19:53 - Ogledov: 98068 - Komentarjev: 13
Komentarji
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Mato

Ej, jaz sem še tudi otrok (recimo), pa nimam tolko prehladov (hvala bogu smiley), ta podatek mi ni najbolj jasen...

12. oktober 2007 @ 18:13
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Iztok

Hvala za recepta smiley (kak fajn da mamo internet)

3. november 2007 @ 01:17
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Piki

Ni za kaj smiley

3. november 2007 @ 22:25
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Pykyca

smiley za mojo prjatlco bo prou tapru pršou smiley smiley

13. december 2007 @ 20:07
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal DENIS

Aa hvala hvala tudi jz sem že to slišal od babice ampak sem ga pozabu in tako zdej ga lahko pripravim kar sam takoj!! smiley

21. januar 2008 @ 20:49
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal ica

smiley Gibaj se!Tek,pol ure na dan,vsak dan!!!

1. februar 2008 @ 20:16
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal riki-kikiriki

ja pa odeš k lječniku uzmeš antibiotik kaj kak smiley lepo smiley smiley

9. november 2008 @ 14:57
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Piki

Antibiotiki sicer pomagajo, so pa preveč agresivni in neprimerni za enostaven prehlad. Se sprašuješ, zakaj so virusne bolezni dandanes bolj problematične? Zato, ker ljudje mečejo vase antibiotike za vsak majhen prehlad, ki ga staknejo. In virusi postanejo na takšna zdravila odporni (podrobnejše informacije).

btw: zanimiv email, riki-kikiriki smiley

9. november 2008 @ 17:05
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal janja

HOTTA instant ingverjevi napitki..naročila sem jih preko spleta, in jih pijem, še posebej ko me malo požgečka po grlu in se kažejo zgodnji znaki vnetega grla, kar je pri meni pogosto..drugi dan sem kot nova..

12. oktober 2010 @ 09:41
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Klavdija

Točno zdajle delam tisto svinarijo z redkvijo za celo familijo, ker smo kar precej načeti, pa da vidimo. Sem slišala že precej pohval.
S prežganim cukrom se vedno prešvicamo, redkev naj bi bila pa nek naravni antibiotik in ta sirupek naj bi pomagal proti kašlju.

No, upam, da nam uspe premagat tele viruske! .)

K.

12. oktober 2010 @ 21:54
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal JOŽE

KAKO ZDRAVIMO PREHLAD.

19. december 2011 @ 11:19
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal aaaa

smiley smiley smiley smiley smiley smiley smiley smiley smiley smiley

5. april 2012 @ 11:10
Re: Kako preprečiti in zdraviti prehlad napisal Katarina

Virusnih obolenj NIKOLI ne zdravimo z ANTIBIOTIKI, saj ne učinkujejo na viruse pač pa na bakterije. Z jemanjem antibiotikov ob virusnih obolenjih si naredimo le škodo in nobene koristi.

18. december 2012 @ 12:44
Komentirajte ta vnos (registracija ni potrebna)
Tega vnosa žal ni dovoljeno komentirati.